Home / Psychosociaal Beeldend Therapeut

Psychosociaal Beeldend Therapeut

 

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Vele onderzoeken tonen aan dat ruim 80 procent van de communicatie non verbaal wordt opgenomen en het overige verbaal. Je zou haast denken dat het beeld alles zegt. Maar dat is niet zo, maar 3het is wel veel. Beeldend werken is een belangrijk middel om het onbewuste, het verborgene zichtbaar te maken. Je behoeftes, je gevoelens, je overtuigingen en je waarden. Door er vervolgens woorden aan te geven wordt het  concreet gemaakt, en komt het in het bewustzijn.

Beeldende therapie bewerkstelligt het activeren van de innerlijke bron. Deze onbewuste, inactieve of ontkennende inhouden uit het onbewuste psyche en fysieke worden zichtbaar in het beeldende werk. Dit beeld kun je omschrijven als een zichtbare uiting van een innerlijk beleven, een zichtbare benadering of interpretatie van dat, wat in beeld wil komen.

Beeldend werken als therapie kent vele werkvormen.
Er wordt veel gewerkt op het platte vlak, met behulp van verschillende teken- en schildertechnieken en materialen. Kleurpotlood, houtskool, grafiet, ecoline, softpastel, oliepastel, aquarel, acryl, collagetechnieken. Ook wordt er ruimtelijk gewerkt met klei.
Kunstzinnig beeldend werken is zelf scheppen, zelf creëren. Dit is in zekere zin analoog aan het leven, wat in essentie immers ook een schepping is.
In het proces van beeldend werken worden alle lagen van het mens zijn aangesproken: hoofd (denken) hart (voelen) en handen (willen-doen).

Bij beeldend werken gaat het om de directe communicatie met het onbewuste, die in het beeld tot uitdrukking komt. Een tekening, een beeld laat zien wat er werkelijk leeft, het confronteert, je kunt er niet (gemakkelijk) omheen. Een beeld liegt niet, zegt meer dan 1000 woorden. Woorden willen nog weleens de waarheid ontkennen of verdraaien.

Een beeld:4

  • liegt niet
  • houdt je eerlijk, objectief
  • confronteert, verrast je
  • is direct, niet te verdraaien of te verfraaien met taal
  • is op afstand te bekijken
  • maakt bewust
  • vertaalt je situatie naar het hier en nu

 

Wanneer is beeldend werken waardevol

Voor iedereen die zichzelf wil bevrijden van zijn/haar diepste emoties zoals angst, verdriet of boosheid. De sleutel ligt in jezelf verborgen. Tijdens het beeldend werken neem ik je mee op een kunstzinnige manier mee op de zoektocht naar je ware zelf. Jouw schaduw en jouw licht. Jouw kwaliteiten, jouw waarden en jouw kracht komen in beeld.
Je komt in verbinding met je innerlijke bron. Je leert weer wat voor jouw belangrijk is, dit te voelen en vandaar uit te handelen.

 

Voor wie

Voor iedereen die tijdens zijn/haar levensreis de weg is kwijt is geraakt, of die weg nog meer wil verdiepen. Je hoeft geen teken of schilderervaring te hebben.

Kunstzinnig werken aan je persoonlijke ontwikkeling kan helend zijn. Gedachten, gevoelens en ervaringen kunnen in beeld gebracht worden. Soms is dat gemakkelijker dan er over te praten. Soms zelf effectiever dan er over te praten, vooral voor mensen die zich uitstekend kunnen verwoorden. We rationaliseren dan al pratend ons gevoel weg. Door stil te zijn in onszelf en uiting te geven aan wat er leeft, kun je weer bij je gevoel komen. Energetisch los je in het kunstzinnig  beeldend werken al van alles in jezelf op, je geeft uiting aan dat, wat er binnen jouw leeft.

Top