Home / Ontspanningsmassage

Ontspanningsmassage

Hè, wat een weldaad… heerlijk zo’n voetmassage… ik voel me herboren…zou ieder mens zich moeten toestaan…dit zou verplicht in het basispakket moeten zitten.

Vaak krijg ik dit soort opmerkingen te horen. Veel van mijn cliënten zouden graag ook een massage aan huisgenoten willen geven. Kun je me wat tips geven?

Ja, dat kan wel, maar feit is dat een massage niet te leren is vanaf het schrift. Het fijnste, is als je een massage in ieder geval zelf hebt ervaren, zodat je enigszins hebt gevoeld hoe de druk van de handen is, wat de bewegingen zijn ect.

Maar toch, hieronder geef ik een ontspanningsmassage weer, voor degene die toch wat gerichter bezig willen. Het is een algemeen ontspanningsmassage, de grepen die ik daar in beschrijf, kun je altijd toepassen zonder de reflexen in de voet nadelig te masseren.

Voor degene die toch meer praktische begeleiding zou willen hebben, bestaat er de mogelijkheid, om in groepsverband één of twee workshops te volgen bij mij, om de massage vaardigheden beter onder de knie te krijgen zodat je het veilig kunt toe passen bij je naasten. Als hiervoor belangstelling is kunt u contact met mij opnemen.

Ontspanningsmassage

Deze massage bestaat uit een reeks van ontspannende en harmoniserende handgrepen. De handgrepen kunnen ook steeds afzonderlijk van elkaar en in andere massages worden toegepast. Het is daarom ook niet strikt noodzakelijk om de volgorde van de handgrepen in de ontspannende massage te handhaven. Het aantal herhalingen, de intensiteit, hard of zacht en de duur van de grepen zal per persoon en per situatie verschillen.

Behandelwijze en handgrepen

Wrijf je handen warm.
Strijken ter gewenning, contact maken.
Energiekapje; pak beide voeten vast. Leg beidde duimen op het plexus solaris punt en omvat met je andere vingers de voetrug. Deze greep wordt gebruikt als opening van de massage. Het geeft een gevoel van geborgenheid en warmte. Overtollige spanning kan via het plexus solaris punt afvloeien.
Hielkapje; laat beide hielen rusten in je handpalmen, houd de hielen vast en trek heel rustig op het ritme van de ademhaling aan de hielen. Bij een inademing trek je zachtjes, bij de uitademing laat je weer los.

Plexis Solaris

10
 

                                

Ontspannende grepen:

Deze grepen kunnen als losstaande massage gegeven worden of ingepast worden in gerichte massages in willekeurige volgorde

 1. Dek nu de linkervoet toe met een handdoek en begin met de rechtervoet. Enkel losdraaien. Draai de voet lekker los in de enkel. Omvat met één hand de hiel en draai met de ander hand de voet los.
 2. Maak de tenen los, draai ze eerst gezamenlijk los, daarna teen voor teen. Dit gaat als volgt, begin bij de eerste teen, pak deze op en draai eraan alsof je ‘nee’ schudt, daarna draai je de teen om de lengteas los. Herhaal dit met alle tenen van de rechter voet
 3. Maak de middenvoetsbeentjes los door je handen aan weerszijden van de voet neer te leggen en dan beweeg je je handen ten opzichte van elkaar op en neer. Onder aan de hiel   beginnen, tot aan de tenen.
 4. Maak dan een stevige waaierbeweging met de duimen over de voetzool, waarbij je telkens  vanuit het midden van de voetzool naar buiten wrijft. Vanaf de bal van de voet. Vervolgens onder lichte druk terug strijken. Dit een aantal keren herhalen. Bovenop de voet herhaal je de beweging door vanaf de tenen naar de enkel uit te waaieren.
 5. Wring nu de voet uit zoals je ook een dweil uitwringt. Van binnen naar buiten en andersom. Ook nu weer de hele voet, begin zo hoog mogelijk op de wreef en werk in de richting van de tenen.
 6. Met de knokkels van je vuist stevig over de voetzool wrijven, van de bal van de voet richting de hak. Herhaal dit een aantal keren.
 7. Afstrijken; de voet in zijn geheel afstrijken. Strijk vanaf het onderbeen naar de tenen, waarbij één hand over de wreef en de andere hand over de voetzool wrijft. Trek als het ware alle spanning er via de tenen uit. Deze greep geeft een ontladings-gevoel.
 8. Dek nu de rechtervoet toe.

Herhaal de stappen 1 t/m 7 op de linkervoet.

Afrondende grepen

 1. Ter afsluiting altijd beide voeten, onderbeen afstrijken. Je strijkt met je handen aan de binnenkant van de voeten richting omhoog,  tot onder de binnenkant van de knieën en dan via de buitenkant van het onderbeen terug naar de buitenkant van de voeten.
 2. Pak nu op beide voeten tegelijk weer het plexus solaris punt (zie afbeelding). Zachtjes drukken bij de inademing en rustig loslaten bij de uitademing.
 3. Leg als afsluiting je handen over de tenen en de duimen onder de tenen en hou ze even zachtjes vast, laat de grote teen vrij.

NB

Na elke massage was je uitgebreid je handen met koud water en na het wassen je handen een aantal malen uitslaan, afslaan. Dit alles met de bedoeling de eventuele (negatieve) energie die je tijdens de massage hebt overgenomen los te laten.

Het totale duur van bovenstaande massage is ongeveer 45 minuten.

Reacties van cliënten:

 • Jose heeft behalve gouden handen, ook een luisterend oor.
 • Ze geeft mijn rust om er te mogen zijn.
 • Nooit gedacht dat een voetreflexmassage zoveel meerwaarde in zou houden.
 • Jose ziet mij als mens.
 • Wat een weldaad voor mijn lijf en geest, zo heerlijk om zo tot ontspanning kon komen.
 • Het effect van de massage werkte nog dagen lang door.
Top